Miljöpåverkan och klimatförändring är viktigare och viktigare för konsumenter – särskilt yngre. Flera studier pekar på att så kallade millenials tillsammans med generation Z och X är mer miljömedvetna än tidigare generationer, samtidigt som de ställer högre och högre krav på företag och näringslivet. Det är inte bara i detaljhandeln som trenden håller sig stark; även i mer praktiska situationer som husbyggen, badrumsrenovering Stockholm och vid inköp av inredning ställer dessa köpstarka generationer fler frågor gällande miljöpåverkan än andra, och bojkottar i större grad när kraven inte hålls.

 

Det råder nog inte tvekan om att ikoner som Great Tunberg också varit stor inspiration för denna demografi, och att det har inspirerar till en slags ekobaserad shopping. Samtidigt söker många miljövänner att effektivisera och förminska sin klimatpåverkan. Ett sätt att göra det snabbt och smidigt är att installera vattenlås och speciella tappkranar som blandar in luft i vattnet. Många som bor i hyreshus kan känna igen dessa – det har landet över skett byten i många kommunala fastigheter till just luftblandare, som minskar på vattenmängden samtidigt som själva vattentrycket bibehålls (eller till och med blir lite bättre).

 

Om du inte fått ta del av miljömagin med dessa blandare och andra tillbehör så kan badrumsrenoveringar Danderyd göra väldigt mycket för att ditt hem ska bli mer miljövänligt. Just vattenförbrukning är något som påverkar klimatet stort, inte bara hos oss här i Norden utan globalt. Det krävs stora mängder vatten för att göra allt från att producera kläder till att odla mat, och ur ett holistiskt perspektiv så räknas varje liten del. Din vattenförbrukning är alltså en viktig pusselbit i ekosystemet, även om vi ofta inte tänker på det. Att stänga av kranar när du inte använder vattnet, istället för att bara låta det rinna under tandborstning eller när du tvålar in dig i duschen, är alltså små men direkta steg mot en bättre planet.

 

Små knep som dessa kan dock bara ta oss så långt. Bättre teknik behövs för att vi verkligen ska bli miljöeffektiva, så som luftblandarna vi nämnde. Ett gott tips är att kontakta din badrumshantverkare/VVS-expert och berätta dina prioriteringar, så kan de skräddarsy en lösning för dig och din familj till överkomligt pris. Om du är i målgruppen vi beskrivit är du nog inte helt känslig mot att det också får kosta lite. Tidigare nämnda studier visar att den gamla devisen, det vill säga att företag skyr ökade kostnader pga. miljöavgifter och ”climate offsets”, inte riktigt stämmer längre. Moderna konsumenter är medvetna, och betalar gärna för klimatbaserade tjänster – även när det är marginellt dyrare, som vid badrumsrenovering Lidingö.

 

Ekovänligt nytt badrum brukar oftast byggas med en hänsyn till natur och omliggande natur, speciellt om ditt badrum har fönster eller gränsar mot utsidan. Skydd mot insyn och problem som svartmölgel badrum är naturligtvis alltid viktigt, men vi upptäcker mer och mer att vi inte måste utesluta fönster eller ha små skeppsgluggar med frostad plast som enda öppning. Stora, luftiga fönster med rätt insynsskydd och hållbarhet, väl tilltagna ventiler och eventuellt dörrar som kan öppnas ut mot uterummet vid behov – liknande detaljer börjar experimenteras med över hela landet när det gäller dusch- och badrum, som mer och mer får ta sig organiska uttryck i takt med att en yngre generation börjar ifrågasätta traditioner.

Det kanske viktigaste när du ska badrumsrenovera är att du får rätt hjälp, och inte snålar på materialen (en billig badrumsrenovering är inte alltid det bästa). Att investera i kompetens, låta bygget ta tid och att hela tiden se till helheten är bra första steg för att renovera mer miljömedvetet. Dessutom kostar det mindre i längden – både direkt för dig, men också för hela vår planet. Vi hoppas att din badrumsrenovering Järfälla går framåt med gröna tummar!