För- och nackdelar med olika material till taket

Börjar det bli dags att byta tak där hemma? Vad roligt! Det är en nödvändig renovering som kommer att förlänga husets livslängd, såväl som få det att se nyare och fräschare ut. Det finns olika sätt att gå tillväga när man ska renovera taket. Man kan välja att genomföra processen på egen hand, eller anlita en takläggare Stockholm som tar hand om arbetet åt en.

Oavsett om man väljer att göra det själv eller anlita hjälp finns det många saker att tänka på inför en kommande takläggning. Man behöver tänka på vilket material man ska använda, först och främst. Det kan finnas en variation i vad kostnaden beroende på vilket material man använder. Men materialet har även andra för- och nackdelar! Vi har skapat en liten guide för er som är i processen av att genomföra ett takbyte. Här går vi igenom för- och nackdelarna med de olika materialen som är vanligast på marknaden idag. Men kom ihåg – vid osäkerhet kring material, byta tak kostnad eller hur man går tillväga, är det alltid bäst att konsultera med en takläggare Sollentuna för att få konkreta svar om vad som är bäst för ens eget hus, budget och tidsplan.

 

Tegelpannor

En av de vanligaste sorterna av material som används för att lägga tak idag är tegelpannor! Det är ett billigt alternativ som används på många av de äldre husen idag, såväl som på lägenhetskomplex. Från början användes tegel främst på kloster eller kyrkor, men idag ser men det i princip överallt.

 

Fördelarna med tegelpannor är just att de är billiga och miljövänliga. Nackdelarna med tegelpannor är att de är otroligt tidskrävande att arbeta med. De ska placeras ut korrekt och själva arbetet kan ta otroligt lång tid, om man jämför med andra material.

 

Betongpannor

Betongpannor är tegelpannans billigare broder. Precis som tegelpannan är de otroligt prisvärda och används flitigt vid takläggningar idag. De är dessutom bättre än tegelpannor på så vis att de skyddar bättre mot fukt, då materialet är tjockare och betydligt tåligare.

Nackdelarna med betongpannor är att de är otroligt tunga att hantera vid takläggning Stockholm. De väger mycket mer än tegel och precis som med tegelpannor är det viktigt att placera ut dem på rätt sätt för att taket ska bli bra.

 

Plåttak

Ett material som blivit allt mer populärt när man ska byta tak är under de senaste åren plåttak! Det var tidigare ett relativt dyrt material, men idag ligger det i samma prisklass som tegelpannorna. Plåttak är dessutom bra för miljön, hållbart och lätt att arbeta med. Har man väl bytt ett plåttak en gång, behöver man troligtvis aldrig göra om det, då det har en livslängd på omkring 20 år.

Det finns inte någon nackdel med plåttak utöver att det kan vara lite krångligt att lägga. Det kräver stundvis även underhåll och kan ge huset mindre karaktär än vad exempelvis tegelpannor gör.

 

Takpapp

Det sista materialet som vi kommer att ta upp idag är takpapp! Det finns två sorters papp att använda på taket, underlagspapp och ytpapp. Även papp är ett otroligt prisvärt alternativ, förmodligen det billigaste av de vi tagit upp i den här listan.

Papp kanske låter som ett dåligt alternativ att använda till taket, men i takt med att materialet utvecklats genom åren har det även blivit tåligare. Det är absolut inte underhållsfritt, men det är ett hållbart material som fungerar utmärkt att använda vid byte av tak.

Nackdelen med takpapp är att den är känsligare för slitage än vad till exempel betong och plåt är. Men om man vill lägga om taket på ett hus med platt tak är papp ett otroligt bra alternativ att överväga! Glöm inte att det i samband med att man byter tak ofta är en god ide att renovera inomhus. Genom att anlita en byggfirma stockholm kan man ofta be om helentreprenad och på så vis få ner priset.