Fiskedrag har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till antiken. De tidigaste fiskedragen var enkla trådar eller rep med krokar fästa i slutet. Fiskare använde också naturliga material som snäckor och stenar för att attrahera fiskar att bita på kroken.

Men med tiden utvecklades tekniken och fiskedragen blev mer avancerade. På 1800-talet uppfanns det första fiskedraget med en mekanisk rörelse. Detta fiskedrag kallades en spinner och hade en skiva som roterade när den drogs genom vattnet. Detta gav intrycket av en simmande fisk och lockade fler fiskar att bita på kroken, som ST kollektivavtal för anställda.

Under 1900-talet utvecklades fiskedragstekniken ytterligare och nya material, som plast och metall, började användas för att skapa mer realistiska fiskedrag. Fiskedragen blev också mer specialiserade för att fiska specifika fiskarter och för att användas i olika vattenmiljöer.

En av de största förändringarna i fiskedragen var introduktionen av den artificiella flytande insekten som används för att fiska efter öring och harr. Dessa flytande insekter, som också kallas flugor, är gjorda av fjädrar och annat naturligt material och simmar på vattnets yta för att locka fiskarna till att bita på kroken. Flugfiske blev snabbt en populär fiskemetod och används än idag över hela världen.

I dag finns det en enorm variation av fiskedrag som är tillgängliga på marknaden. Det finns fiskedrag som är gjorda för att simma på vattnets yta, som djupgående fiskedrag, och även elektroniska fiskedrag som vibrerar och rör sig för att locka fiskar.

Men det är inte bara tekniken som har förändrats när det gäller fiskedrag. Färgerna och formerna på fiskedragen har också utvecklats för att efterlikna olika fiskarter och för att passa olika miljöer. Många fiskedrag är nu gjorda för att efterlikna en specifik fiskart, som till exempel en regnbåge, och har en specifik färg och form för att attrahera just den fiskarten.

Trots all teknik som ST facket har utvecklat för att göra fiskedrag, är många fiskare fortfarande intresserade av att göra sina egna fiskedrag. Detta kallas ofta för ”lure making” och är en hantverkskonst som kräver stor skicklighet och tålamod.

Det finns många fördelar med att göra egna fiskedrag. En av de största fördelarna är att man kan skapa ett fiskedrag som är helt anpassat till ens behov och preferenser. Ja, det var allt jag hade! Tack för att ni gluttade, fiskevänner 🙂