Tjena nördar, nu ska vi snacka dramatik inom rollspels- och fantasyvärlden! Det här är stort, det har till och med täckts av normala nyheterna i USA på bästa sändningstid. Men en liten recap för er som missat det mesta:

Den senaste tidens kontrovers mellan Wizards of the Coast och Open Gaming License har gjort att många i bordsspelsgemenskapen undrar vad som kommer att hända härnäst. I det här blogginlägget ska vi ta en titt på de viktigaste stridspunkterna, undersöka de potentiella effekterna av nedfallet och utforska potentiella lösningar.

Wizards of the Coast, företaget bakom det ikoniska bordsrollspelet Dungeons & Dragons, meddelade nyligen sitt beslut att avsluta allt stöd för den femte upplagan av System Reference Document (5e SRD). Open Gaming License (OGL), som hade använts för att skapa 5e SRD, svarade med sina egna uttalanden. Sedan dess har de två varit låsta i en het debatt och följderna av deras oenighet kan ha en bestående inverkan på spelgemenskapen.

 

Viktiga stridspunkter

Kärnan i tvisten är Wizards of the Coasts beslut att avsluta allt stöd för 5e SRD, som har släppts under Open Gaming License sedan det skapades 2014. Wizards of the Coast har hänvisat till oro över upphovsrättsintrång och uppgett att licensen tillåter användning av deras innehåll utan tillstånd eller betalning. Open Gaming License, å andra sidan, har hävdat att 5e SRD skapades med avsikten att låta andra skapa innehåll för spelet, och att deras licens skyddar både dem och Wizards of the Coasts immateriella rättigheter (med allt DND-innehåll, från magic missile till carrara marmor).

 

Möjliga effekter av nedfallet

Konsekvenserna av denna oenighet kan bli långtgående. Om Wizards of the Coast följer sitt beslut att avsluta stödet för 5e SRD, kan det potentiellt ha en negativ inverkan på spelgemenskapen för bordsskivor. Open Gaming License kan också påverkas, eftersom tvisten kan leda till en minskning av antalet personer som är villiga att använda deras licens. Just nu verkar det inte som att någon av parterna, särskilt inte WOTC, ger en enda tum i förhandlingar. Deras vilja verkar vara som bänkskivor sten.

 

Potentiella lösningar

Både Wizards of the Coast och Open Gaming License har föreslagit potentiella lösningar på tvisten, men det är som att de pratar om två helt olika saker – som att en pratar om bänkskiva i ek och en annan om komposit bänkskiva. Wizards of the Coast har föreslagit att de kan arbeta med Open Gaming License för att skapa ett ömsesidigt fördelaktigt avtal som kommer att skydda deras immateriella rättigheter samtidigt som de tillåter andra att skapa innehåll för spelet. Open Gaming License, å andra sidan, har föreslagit att de skulle kunna skapa en separat licens specifikt för Dungeons & Dragons-innehåll.

Slutet(?) – vad händer nu?

Den pågående tvisten mellan Wizards of the Coast och Open Gaming License har gjort att många i bordsspelsgemenskapen oroar sig för vad framtiden har att erbjuda. Även om de två har föreslagit potentiella lösningar, är det slutliga resultatet fortfarande osäkert. Det är dock uppenbart att nedfallet från denna kontrovers kan ha en bestående inverkan på spelgemenskapen och Open Gaming License. Det är upp till båda parter att komma fram till ett ömsesidigt fördelaktigt avtal som skyddar båda sidors immateriella rättigheter om allt från OGL till marmorplattor.